Банкеръ Daily

Свят

Европейска донорска конференция събра милиарди евро за ваксина срещу коронавируса

Европейската комисия организира днес донорска конференция за събирането на средства в помощ на разработката на ваксина и лечение срещу Ковид-19. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи при откриването на събитието, че предлага комисията да участва в общия фонд с 1 млрд. евро.

Тя изрази увереност, че днес е повратна точка в борбата с новата болест и уточни, че комисията се стреми да бъдат събрани 7,5 млрд. евро. По нейните думи пандемията е напомнила, че личната сигурност е част от общата защита.
Фон дер Лайен настоя ваксината, когато бъде открита, да бъде общодостъпна.

Норвегия ще отпусне един милиард евро в помощ за разпространяването по света на всяка създадена ваксина срещу Ковид-19 и на ваксини срещу други заразни болести. Това обяви днес министър-председателката на кралството Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс.

Обещанието бе дадено в деня на организирана от ЕС донорска конференция за набирането на 7,5 милиарда евро за тестване, лечение и превенция на респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус. Норвегия, която не е член на ЕС, е съпредседател на конференцията с авторитета на дългогодишен дарител в глобални здравни инициативи, отбеляза информационната агенция.

"Това е световен проблем, който се нуждае от съвместно решение на страните, най-малкото за дистрибуцията, така че всеки да има достъп до ваксината", каза Сулберг в интервю преди проявата.

Норвежкото дарение ще отиде за Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) - сдружение на частни и публични организации за осигуряването на имунизации по света - като пряко финансиране за периода 2021-2030 г. Норвегия финансира GAVI от създаването на този алианс през 2000 г.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нейната страна ще участва с 525 милиона евро в глобалното набиране на средства за откриване на ваксина и лечение на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

"Ще дадем 525 милиона евро директно на тази донорска конференция и освен това ще продължим да изпълняваме своите задължения за укрепване на глобалното здравеопазване с общо около 1,3 милиарда евро", подчерта Меркел.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че Мадрид ще се включи със 125 милиона евро в глобалните усилия за откриване на ваксина и лечение на коронавирусната пандемия. В реч на виртуалната донорска конференция, организирана от ЕС, Санчес заяви, че Испания ще даде 50 милиона евро на Глобалния алианс за ваксините и имунизациите и 75 милиона евро на Коалицията за иновации за борба с епидемиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във