Банкеръ Daily

Свят

Европейска банка за енергия - добра, но невъзможна идея

На 13 октомври ЕК обяви, че в мoмeнтa имa пoвишaвaнe нa цeнитe нa eнepгиятa нa eдpo c нaд 200%.

Драматичното покачване на цените на газа в навечерието на зимата накара правителствата и евроинституциите да потърсят бързи и работещи решения. Помощ от правителствата за по-бедните домакинства и дребния бизнес, общо закупуване на газ, дори създаване на Европейска централна банка за енергия – все добри идеи, които чакат да бъдат реализирани. Но едва ли.

 

Никой не може да обвини Европа в безидейност - Старият континент винаги е крачка напред в това отношение. Проблемът е, че икономиките на държавите членки са различни, населенията им са на различен акъл и поради това те рядко постигат съгласие. Сега обаче случаят е друг. Трябва да се действа много бързо, защото резкият скок на цените на тока и енергоносителите са напът да провалят Зелената сделка. А исканията за спешна реформа на енергийния пазар станаха толкова настойчиви, че Брюксел наистина се видя в чудо. Франция и Германия също се стреснаха, след като за две календарни седмици (т.е. 10 работни дни) цените там скочиха с около 40 процента.
 Още преди година консултантът в Европейската комисия Харалд Стибер предупреди, че за да се случи Зеления преход, трябва да има

регулиран пазар за ток на едро и централен европейски орган,

който да се грижи за "нещата" така, както Европейската централна банка (ЕЦБ) се грижи за еврото.

Наскоро енергийният анализатор Майк Пар възкреси тази идея и дори отиде малко по-далеч. Той подчерта дебело, че това е единствената опция за реална реформа на енергийния пазар в ЕС и е прав. Защото, за последно Комисията е правила преглед и анализ на регулациите в областта на енергетиката през 2018 г., когато крайните цели на Зелената сделка все още не съществуваха дори на хартия. Амбициозният план, според който до средата на XXI в. токът за европейската икономика трябва да идва главно от възобновяеми енергийни източници, също не съществуваше. И затова като основен модел останаха... изкопаемите горива, т.е. въглищата, петрола и природния газ.

Създаването на  „Европейска централна енергийна банка“ е не по-малко амбициозна идея от Зелената сделка. Общото и за двете е, че реализацията им ще отнеме много време. Ползите от такъв общ регулатор обаче ще са огромни и дългосрочни. Една от тях е избягването на нестабилността в цените на енергията, както и целевото (пре)насочване на инвестициите в изграждането на нови ВЕИ-мощности.

Идеята е визонерска и би увеличила силата и авторитета на общността. Лошото е, че когато дойде време за приемането й, тя като нищо ще увисне в небитието, където

от години "виси" идеята за обща европейска отбрана и европейска армия.

Схемата е проверена и работи перфектно: част от държавите членки на ЕС започват да се опъват срещу главоломните разходи, друга част започват да настояват всеки да се оправя както може и както си знае, а трети реанимират борбата си срещу новия опит на Брюксел да генерира нова порция еднолична власт. Крамолите продължават толкова време, колкото е необходимо за порядъчното компрометиране на идеята като такава. Тоест - до такава степен, че след колкото и години да бъде реанимирана, пак на всички да им призлява още при първото изречение...

През седмицата Еврокомисията направи още едно интересно предложение - държавите членки да купуват колективно природен газ. Предвижда се тази мярка да е част от инструментите за обуздаване на ценовата истерия. Предложението е на Испания, включването в схемата е доброволно, а крайната цел е

създаване и поддържане на стратегически енергиен резерв.

Още преди испанското предложение да бъде оформено като официален документ на Комисията, няколко стари демокрации се обявиха категорично против. Германия и Нидерландия предупредиха, че това е намеса на пазара, която може да доведе до лоши последици. Според Белгия колективното купуване на газ няма да спре покачването на цените, а Унгария пък този проблем въобще не я вълнува, защото наскоро подписа дългосрочна и много изгодна сделка с Русия.

Докато в Брюксел работата продължава да е иди ми - дойди ми, „Газпром“ обяви, че износните цени за Европейския съюз ще продължават да растат. Засега прогнозите се простират до диапазона 295 - 330 долара за 1000 кубически метра, но... буквално тия дни от газовия гигант долетя още по-мрачна новина, според която "подсилването на собствените наличности остава абсолютен приоритет“.

Казано на обикновен език, това означава следното: до края на октомври, когато се очаква компанията да напълни собствените си газохранилища, не може и дума да става за увеличаване на износа за Европа. Тоест - поне още две седмици пазарите ще работят на "смъртоносните" ценови нива.

Тук задължително трябва да припомним, че още през лятото стотици независими експерти предупреждаваха, че Pycия започва да зaдъpжa европейските газови доставки нарочно -

за да ускори cepтифицирането на "Ceвepeн пoтoĸ 2".

Чиновниците в Брюксел обаче се направиха на разсеяни и продължиха да си я карат по старому: едното ухо през другото, от днес за догодина!

В крайна сметка картинката се оказа жалка: отбраната и сигурността на ЕС са в ръцете на САЩ, енергийната сигурност - в ръцете на Русия, а икономическата стабилност - в ръцете на Китай. Точно като в класическото клише "Аз  съм независим, защото от мен нищо не зависи!"

Най-неприятното е, че положението продължава да става все по-сериозно, а перспективата за излизане от кризата - все по-жалка и по-мъглява. На 13 октомври, например, Европейската комисия обяви, че в мoмeнтa цените на едро по енергийните пазари са скочили с над 200 процента. Вместо да внесе някаква яснота по въпроса, евpoĸoмиcapят пo eнepгeтиĸaтa Kaдpи Cимcoн плисня в огъня най-малко един барел керосин. Според него цените щели да растат до април 2022 г., след което до края на зеления преход щели да останат... променливи.

Съвсем естествено, под понятието "променливи цени" ние - редовите българи - прекрасно знаем какво се крие: поскъпване с 300% - поддържане на тази цена през следващите 5-6 месеца - "рязко поевтиняване" с 20-30 на сто.

"Toвa e знaĸ, чe тpябвa дa ycĸopим пpexoдa ни ĸъм зeлeнa eнepгия, тъй ĸaтo cмe cилнo зaвиcими oт внoca нa твъpди гopивa, а 97% oт нeфтa и 90% oт природния гaз cъщo ca внoc", обяви говорител на Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия.

Ами ускорете го де! Защото, докато решите кое решение ще е добро за хората и кое - за бизнеса, бизнес просто няма да има. А на хората ще им е все едно за какво точно нямат пари - за ток, за парно или за въглища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във