Банкеръ Daily

Свят

Европейците се страхуват от зачестяването на природните бедствия

Европейските страни също са жертва на климатичните промени.

За трети пореден уикенд 200 европейци дойдоха в Страсбург за серия от дебати, които ще помогнат за определянето на посоката на развитие на ЕС в следващите години. Участниците подчертаха нуждата от спешни мерки за ограничаване на глобалното затопляне, подготовка за последиците от промените в климата и намаляване на щетите за природата.

„Мисля, че това е най-важната тема, защото промените в климата ще засегнат всички нас в бъдеще. Трябва да се борим с този проблем и това е възможно само ако работим заедно като Европа“, заяви Ларс от Германия.

Мнозина от поканените граждани изразиха безпокойство от зачестилите природни бедствия в Европа, които те свързват с промените в климата.

Според тях Европейският съюз трябва да помага на хората да живеят по по-устойчив начин и да насърчава развитието на транспорт и енергетика, които опазват околната среда.

Беше подчертана връзката между доброто състояние на природата и здравето на хората. Като важни теми бяха изведени устойчивото земеделие и производството на качествени храни, както и осигуряването на равен достъп на всички европейци до здравеопазване.

„Мисля, че здравето трябва да бъде отговорност на ЕС, защото все още има голямо неравенство между страните“, каза Венла от Финландия.

Сексуалното образование и сексуалното и възпроизводственото здраве също бяха определени като въпроси, които трябва да бъдат разисквани.

На следващите си срещи участниците в този панел ще формулират идеи за това как да бъде постигнат здравословен начин на живот, да бъде защитено биоразнообразието, да се осигури производството на безопасна и качествена храна, да се намалят отпадъците и свръхпотреблението и да се укрепят здравните системи в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във