Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът съветва да не се затваря вратата за Западните Балкани

Ръководителите на парламентите на страните от Западните Балкани се събраха в Брюксел на среща на върха по покана на председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Към тях се присъедини председателят на парламента на Хърватия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС.

„Днешната среща на върха потвърди категоричното ни убеждение, че Западните Балкани и Европейският съюз споделят обща съдба. Ние твърдо вярваме, че разширяването на ЕС ще бъде от полза както за хората от региона, така и за страните членки на ЕС и би могла да доведе до така необходимото помирение в региона. Сега трябва да направим нужното тази политическа воля да се превърне в конкретни действия.“, заяви след срещата Сасоли.

В съвместната си декларация участниците в срещата призовават Европейския съвет да продължи да подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани въз основа на изпълнението на критериите за присъединяване и да даде недвусмислено и положително политическо послание за започване на преговори за тяхното присъединяване и предоставяне на статут на кандидати за членство в ЕС.

"Спешно трябва да дадем нов тласък на процеса на разширяване, с конкретни резултати. Предстоящата срещата на върха в Загреб трябва да има ключова роля в това отношение. В заключение отново заявяваме пълната ангажираност на нашите парламенти да участват в обсъжданията относно изграждането на „обновен подход“ към разширяването, за да стане процесът по-демократичен, по-прозрачен и по-близо до гражданите и гражданското общество. Разширяването е процес, в който са вложени много усилия и ангажименти от всички страни и парламентите са от ключово значение за напредъка на програмата за реформи в ЕС. Европейският парламент е готов да продължи конструктивния диалог и да подкрепи парламентите на Западните Балкани в пътя им към европейско бъдеще.“, се казва в декларацията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във