Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът съкращава сесията си тази седмица и ще заседава само два дни

Ръководството на Европейския парламент е решило днес да съкрати сесията на евродепутатите с два дни. Това съобщи говорител на институцията минути преди началото на сесията. Той оправда решението с усилията да се пресече разпространението на коронавируса.

Говорителят потвърди, че евродепутатите са били посъветвани да стоят поне на метър разстояние един от друг. Той уточни, че ЕП ще заседава само тази вечер и утре, вместо сесията да продължи до четвъртък включително. Предвижда се евродепутатите да обсъдят въпроса с разпространението на Ковид-19, бюджета на ЕС до 2027 г., както и обстановката по гръцко-турската граница, но от дневния ред отпада гласуването на резолюции.

По думите на говорителя засега няма еднозначно решение какво ще се случи със сесията, насрочена предварително за края на март и началото на април в Страсбург. Той добави в отговор на въпрос, че правилникът на Европарламента не предвижда възможност депутатите да гласуват от разстояние, а не в заседателна зала на институцията. И отбеляза, че ЕП се стреми да намери равновесие между задължението си да работи и общите усилия за противодействие на COVID-19.

Миналата седмица ЕП реши да заседава в Брюксел, вместо в Страсбург, за да ограничи опасността евродепутатите и служителите на институцията да се разболеят. Промяна на мястото на седмичната сесия на ЕП се налага за пръв път от 2008 г.

След бързото разпространение на COVID-19 в много държави членки на ЕС, Парламентът предстои да направи оценка на ситуацията и на координираните усилия на ЕС и държавите за спиране на разпространението на вируса и смекчаване на последствията от него. Тези усилия включват новия екип за реагиране на коронавируса, създаден от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, който ще се координира с държавите членки за обмен на информация, оценка на нуждите и осигуряване на последователен отговор в целия ЕС.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDPC) публикува на 2 март бърза оценка на риска във връзка със ситуацията, като заяви, че рискът от широко разпространено и трайно предаване на заболяването в ЕС през следващите седмици е умерен до висок, с очакване още страни да докладват повече случаи и струпвания. Значително увеличение на случаите на заболели през следващите седмици би засегнало дълбоко общественото здравеопазване и здравните системи, икономиката и социалния живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във