Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът смята, че предложението на Джонсън за Брексит е нефункционално

Групата за Брексит в Европейския парламент смята, че последните предложения на британския премиер Джонсън за Брексит "не представляват база за споразумение", съобщи Ройтерс. Агенцията се позова на проектодекларация, до която е получила достъп и която ще бъде публикувана по-късно днес.

Предложението на Джонсън "не може да проработи", защото е неприложимо връщане назад, отдалечаващо Великобритания и Европа, заяви отделно от това висш европейски представител. Главната причина е, че то не предлага решение за границата между Северна Ирландия и Ирландия, след като британската провинция напусне европейския митнически съюз. В него няма никакво смислено решение за митниците и издига твърда граница на ирландския остров, допълнил той.

Предложението трябва да бъде коренно преработено, е казал друг европейски дипломат, който е добавил, че има малко време до насрочената за 17-18 октомври среща на лидерите на страните от ЕС, на която трябва окончателно да се вземе решение за Брексит.

В Дъблин, чиято дума е решаваща, заместник-министърът на финансите Патрик О'Донован заяви, че идеите на Джонсън може да са основа за разговори, но не и за споразумение.

Вчера Борис Джонсън отправи към ЕС предложение, определяно от него като последно, в което предлага евентуален компромис за ирландската граница. То бе прието предпазливо от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във