Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът ще защитава дребните търговци от големите вериги

Европейският парламент се обяви срещу нелоялните практики в търговията с храни в защита на малкия бизнес. Депутатите настояват да сложи край на нечестните практики, с които се сблъскват селскостопанските производители и малките доставчици в хранителната индустрия.

Нелоялните търговски практики заплашват оцеляването на малките производители на храни. Те водят до неочаквани за тях разходи и по-ниски от планираните приходи. В дългосрочен план това води до концентрация на хранителния бизнес, което е в ущърб на потребителите. Проблемът е, че малките доставчици често са зависими от тези, които правят поръчките, и са принудени да спазват условията, наложени едностранни от по-големия им партньор.

Новите правила, които ще бъдат гласувани на 12 март, налагат забрана на редица практики, които са в ущърб на по-малките участници на пазара (производители, кооперативни дружества, преработващи компании и търговци с оборот до 350 млн. евро). Забраната обхваща забавени плащания за нетрайни храни; отмяна на поръчка в последния момент; едностранни промени по договори или промени със задна дата; принуждаване на доставчика да плаща за развалени продукти; отказ от сключване на договори в писмена форма. Предвижда се други практики като връщането на непродадена стока на доставчиците да бъдат разрешени, само ако изрично са включени в договора между страните.

Правилата ще важат и за доставчици извън общността.Страните членки ще определят национален орган, който ще отговаря за спазването на изискванията и ще има правомощия да провежда разследвания и да налага санкции при нарушения.

На територията на общността, според Евростат, има 11 милиона селски стопанства, 300 000 преработвателни предприятия, 2,8 милиона доставчици и търговци и 500 милиона потребители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във