Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът ще гласува за бежанските квоти

Европейският парламент (ЕП) ще гласува извънредното предложение за преразпределяне на 120 000 търсещи убежище от Гърция, Италия и Унгария.

Резолюцията има само консултативна роля, но вотът беше предсрочно организиран, за да се спази процедурата преди извънредната среща на вътрешните министри от Европейския съюз (ЕС) във вторник.

От тяхното решение зависи влизането в сила на квотната система.

На предишното си заседание в началото на седмицата правителствата не постигнаха консенсус, защото някои искат квотите да са доброволни, а не задължителни.

Най-влиятелната група на Европейската народна партия не иска пълното отпадане на Дъблинския регламент, каза в интервю за БНР германският евродепутат Моника Холтмайер. Постоянният квотен механизъм за честно разпределение на бежанци обаче е в интерес на всяка една държава, обясни тя:

"Може например да се случи друга криза в Източна Европа и милиони хора да дойдат там. Тогава внезапно България, Румъния и Полша могат да поискат помощ от останалите страни от Европейския съюз. Какво би се случило тогава, ако Италия реши да им откаже? Това също няма да е приемливо за нас."

Очаква се евродепутатите да одобрят с голямо мнозинство плана на Европейската комисия за вътрешно разпределение на бежанците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във