Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът ще гласува новите правила за превозвачите

Европейският парламент ще гласува днес новите правила за пътните превози в Европейския съюз, съобщава БТА. Предвижда се резултатите от гласуването да бъдат обявени утре, според програмата на евродепутатите.

С промените се въвеждат множество изисквания, сред които е това за често връщане на водачите и на превозните средства в страната, където собственикът е данъчно задължен. Те не се приемат от всички страни членки, а няколко от тях, сред които и България, обявиха, че ще обжалват промените пред Съда на ЕС, ако бъдат приети в този им вид.
Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) е съобщил пред български журналисти, че са внесени 80 предложения за поправки на законопроекта. Според него, дори една от тях да бъде приета, това ще означава връщане на законопроекта за трето разглеждане.
През септември се очакват резултатите от поръчаната от Европейската комисия външна оценка за въздействието върху природата на законодателните изменения. Според данни от бранша около 40% от камионите биха пътували празни през ЕС, ако трябва да се изпълнят новите изисквания.

За приемането на законопроекта е необходимо абсолютно мнозинство (поне 353 гласа).

Facebook logo
Бъдете с нас и във