Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът се завръща символично в Страсбург

Заседанието на Европейския парламент следващата седмица се свиква в Страсбург за първи път от началото на пандемията, но присъствието на евродепутати и служители ще бъде символично.

Представители на парламентарните групи днес съобщиха, че едва около 1/3 от евродепутатите възнамеряват да пътуват, а останалите ще участват в заседанието, както в последните 14 месеца - онлайн.
Предвижда се онези, които пътуват, да разполагат с множество допълнителни документи, както и да спазят 10-дневна карантина и да си направят поне две изследвания за ковид при завръщане в Брюксел. Групите ще работят с едва 10-15 на сто от административните служители на място в Страсбург.

Групата на Европейските консерватори и реформатори единствена днес изрази силно възражение срещу решението на председателя на ЕП Давид Сасоли да се пътува до Страсбург и призова то да бъде преосмислено. Те съобщиха, че нито един евродепутат от тази група няма да пътува за това заседание. Източници от ЕП уточниха, че решението за възобновяване на пътуванията е "до второ нареждане" и ще зависи от епидемичната обстановка занапред.

Според дневния ред за първото от тези две заседания евродепутатите ще приемат призив за временно отпадане на патентите за ваксините против ковид и ще одобрят окончателно въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните. Те ще обсъдят призив към Европейската комисия да предприеме действия по новото европейско изискване за допълнителна проверка на бюджетните разходи спрямо състоянието на законността.

Предвижда се ЕП да гласува призив за допълнително разследване на премиера на Чехия Андрей Бабиш, уличен в конфрикт на интереси със средства от ЕС. Евродепутатите ще обсъдят случая с принудителното приземяване от Беларус на полет на "Райънеър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във