Банкеръ Weekly

Свят

Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Хуан Гуайдо

Европейският парламент призна Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се.

Парламентът призовава върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността, както и държавите в общността, да последват тази стъпка и също да признаят Гуайдо за държавен глава на Венецуела до произвеждането на нови, честни и прозрачни президентски избори.

Евродепутатите определят парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана. Освен това осъждат насилието, довело до смъртни случаи, и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност. Те подкрепят призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства.

Европейският съюз поиска да бъдат освободени всички журналисти, задържани без причина в латиноамериканската страна, предаде Франс прес.

Външните министри от ЕС се събраха за двудневна среща в румънската столица на 31 януари и 1 февруари. "Лично аз призовавам за освобождаването на журналистите", подчерта Федерика Могерини.

Двама френски журналисти и трима техни колеги от испанската агенция ЕФЕ бяха арестувани във Венецуела. Двама чилийски журналисти пък бяха експулсирани от страната, след като бяха арестувани по-рано тази седмица.

По този повод венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса каза, че журналисти влизат в страната "нередовно", а неколцина се опитали да получат "достъп до президентския дворец без акредитация".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във