Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът постави условията пред Лондон за Брексит

Европейският парламент прие резолюция, с която определи условията, за да одобри очакваното споразумение между ЕС и Лондон за напускането на Великобритания. Текстът беше одобрен с 516 гласа "за", 133 "против" и 50 въздържали се. Споразумението ще трябва да бъде одобрено от евродепутатите, ако бъде постигнато, съобщи пресслужбата на Европарламента.

Евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС.

ЕП посочва, че Великобритания остава в ЕС до датата на официалното си напускане, както и че това поражда права и задължения, включително финансови задължения, подлежащи на изпълнение дори и след датата на оттеглянето.

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания.

ЕП се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар - свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

В резолюцията се посочва, че разговори за възможни преходни разпоредби биха могли да започнат едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не може да важат повече от три години, а споразумение за бъдещите отношения между Лондон и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Великобритания.

Резолюцията предупреждава Великобритания да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглила от ЕС.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във