Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът порица Малта и Словакия за убийствата на журналисти

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се потвърждават пропуските в законността в Малта и Словакия. Документът, приет с 398 гласа "за", 85 "против" и 69 въздържали се, е свързан с убийствата на разследващите журналисти Дафне Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия, предаде БТА.

ЕП осъжда непрестанните усилия на все повече правителства в ЕС да отслабят върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на правораздаването. Убийствата на журналистите Галиция и, както и убийството на журналиста Виктория Маринова в България, имаха "смразяващо въздействие" върху колегите им в ЕС, се посочва в резолюцията. ЕП заявява, че силна демокрация, основана на върховенството на закона, не може да действа без силни и независими медии.

Евродепутатите призовават институциите и държавите в ЕС да започнат независимо международно разследване на убийството на Галиция и на предполагаемите случаи на корупция, финансови престъпления, пране на пари, измама и укриване на данъци, свързани с високопоставени малтийски настоящи и бивши обществени служители. Настоява се всички дела за клевета, заведени от представители на правителството срещу Галиция и нейното семейство, да бъдат прекратени.

ЕП призовава за разследване на разкритията в т. нар. Панамски досиета и връзките между регистрираното в Дубай дружество "17 Black" и министъра на туризма, бившия министър на енергетиката и началника на кабинета на министър-председателя на Малта. Евродепутатите настояват схемите за предоставянето на малтийско гражданство или право на пребиваване в страната за инвеститори, да бъдат прекратени незабавно. Тези програми представляват голяма опасност за борбата срещу прането на пари и "водят до действителна продажба на гражданство на ЕС", се посочва в документа.

Евродепутатите приветстват словашките власти, че са повдигнали обвинения срещу предполагаемия поръчител на убийствата на Ян Куциак и неговата годеница, и призовават разследването да продължи на национално и на международно равнище. Случаят трябва да бъдат изцяло разследван, включително всички възможни политически връзки с престъплението, се отбелязва в резолюцията. Изразява се загриженост от твърденията за корупция, конфликт на интереси и безнаказаност сред словашките власти. ЕП отбелязва политизирането и липсата на прозрачност в избора и назначенията, например на началника на словашката полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във