Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът отново подкрепи България и Румъния за Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите в Европейския парламент призоваха отново снощи за приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатите обсъдиха доклад за състоянието на пространството без гранични проверки, в който също е отправен този призив.

България и Румъния ще направят Шенген по-сигурен, заяви Аврамопулос. Призоваваме Съветът на ЕС да одобри приемането на двете страни, добави той.

Трябва да понесем споделена отговорност за управлението на външните граници и да повишим доверието между държавите от ЕС. Шенген в последните три години бе изправен пред най-големите предизвикателства от своето създаване. Възобновените проверки по вътрешните граници не трябва да се превръщат в постоянни, те са извънредна мярка, последен изход, предимство трябва да имат полицейските проверки, посочи еврокомисарят. Той призова възможно най-бързо извънредните мерки да отпаднат и отбеляза, че до 2027 г. ЕК предвижда трикратно увеличение на бюджета за охрана на външните граници на ЕС.
 
Групата на Европейската народна партия подкрепи България и Румъния и посочи, че възстановяването на границите е знак за накърнено доверие, свързано и с недостатъците в политиката за предоставянето на убежище.

Социалистите и демократите коментираха, че възстановяването на граничните проверки е в противоречие с духа на свободата на движение и понякога - с правилата в ЕС. Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) заявиха, че Шенген е накърнил доверието на гражданите и е довел до увеличаване на престъпността и тероризма. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат укрепени и непристъпни.

Крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген, заяви групата АЛДЕ. Временните мерки започват да приличат на постоянни, граничните проверки пречат на икономиката и благоденствието на гражданите, отдавна трябваше да отпаднат, добавиха либералите.

Шенген е от полза за гражданите и бизнеса, посочи групата "Зелени". След миграционните потоци днес нещата са различни, става дума повече за възприятие за заплаха, отколкото за истинска терористична опасност. Терористите са родени в ЕС, добавиха от тази група.

В обсъдения доклад се посочва, че ЕС е похарчил около 20 милиарда евро за възстановяването на граничните проверки, като към тази сума всяка година се добавят нови два милиарда евро. Допълва се, че европейските държави са изградили над 1200 километра стени на стойност поне половин милиард евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във