Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът отхвърли поправките за президента в резолюцията за България

Европейският парламент отхвърли внесените поправки в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. Социалистите, либералите и зелените отхвърлиха предложенията в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България.

Евродепутатите отхвърлиха и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава. Също така отпадна  и текстът, в който бяха посочени  съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в длъжностни престъпления, като незаконно притежание и съхранение на голям брой документи, също представляващи класифицирана информация и придобити незаконно от Държавна агенция „Разузнаване“, както и в участие в престъпно сдружение за търговия с влияние, като част от престъпната дейност е било и оказването на влияние с цел руски гражданин да получи българско гражданство.

Членовете на ЕП отхвърлиха и предложеният текст за политическата неутралност на президента и това, че използва продължаващите протести като платформа за своята позиция.

Евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола през деня в сряда  оттегли едно от предложенията си - в резолюцията да влезе текстът: "като има предвид, че през януари службата на главния прокурор започна разследвания срещу изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат в България; като има предвид, че до юни 2020 г. срещу него бяха повдигнати 18 наказателни обвинения (включващи организирана престъпност, изнудване и опит за подкуп); като има предвид, че има твърдения, че това лице е наливало финансови средства в продължаващите протести; като има предвид, че както е подчертано в главата за България от доклада относно върховенството на закона за 2020 г., публикуван от Комисията на 30 септември, през първата половина на 2020 г. са започнати редица разследвания по високите етажи на властта и в известен брой случаи са повдигнати обвинения".

В бележка под линия то бе придружено с линк към съобщението от сайта на прокуратурата, в което бяха огласени записани разговори на Васил Божков, с които прокуратурата опитва да внуши, че той плаща за протестите.

Заради това предложение от "Отровното трио" обявиха, че ще съдят Мецола за клевета. След като текстът бе оттеглен, Николай Хаджигенов написа във Фейсбук, че "Протестът сме огромна сила и оказваме влияние и промени върху целия Европейски съюз!"

Очаква се днес Европейският парламент да гласува окончателно резолюцията за върховенството на закона в България. Ресорната комисия настоява наблюдението над страната ни да продължи.

Вотът идва няколко дни след дебатите в зала, посветени на ситуацията у нас. Веднага след дебата бяха внесени общо 49 поправки. Повечето от тях са от евродепутата от Европейската народна партия Роберта Мецола и българският ѝ колега Ангел Джамбазки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във