Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът осъди отслабването на разделението на властите в някои страни членки

Европейският парламент прие днес доклад, в който осъжда усилията на някои държави в ЕС за отслабване на разделението на властите. Документът бе гласуван с 330 гласа "за", 289 "против" и 65 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Докладът за 2018-2019 г. оценява състоянието на основните права в ЕС. Евродепутатите категорично осъждат усилията на някои държави за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система и отбелязват отново спешната необходимост от механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Те отбелязват нападенията срещу свободата, независимостта и плурализма на медиите, като подчертават демократичната роля на журналистите и изобличителите.

Евродепутатите призовават държавите да се въздържат от приемане на закони, които ограничават свободата на събранията, и да прекратят несъразмерната сила, използвана от правоприлагащите служби.

Уязвимите (жените, хората с увреждания и възрастните, децата, мигрантите, ромите и ЛГБТИ+) са несъразмерно засегнати от съкращенията на правителствените разходи, заявяват евродепутатите и призовават за политики, които отчитат човешките, икономическите и социалните права. Докладът осъжда "организираните враждебни" действия срещу равенството на половете и правата на жените, като отбелязва правото на достъп до съвременни противозачатъчни средства и безопасни и законни аборти.

Категорично се осъжда тревожно високият дял на убийствата на жени в ЕС и сегрегацията на жените от ромски произход в здравните заведения за бременност и майчинство. Евродепутатите призовават за незабавна забрана на тези дискриминационни действия, както и за средства за правна защита за жертвите на принудителна стерилизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във