Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът определя становището си за новите преговори с Великобритания

Европейският парламент ще определи становището си за предстоящите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.

Предвижда се ЕП да обсъди утре предложените преговорни насоки от Европейската комисия. Евродепутатите ще приемат резолюция по този въпрос в сряда. Очаква се Съветът на ЕС да се произнесе на 25 февруари, за да може преговорите с Лондон да започнат в началото на март.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложените от ЕК промени в процеса на разширяване на ЕС. Според комисията е необходимо преговорите с държавите, които искат да се присъединят към ЕС, да бъдат "обратими", както и въпросът с върховенството на закона да остава под постоянно наблюдение. Предвижда се промените да засегнат очакваните преговори със Северна Македония и Албания, но не и вече започналите преговори със Сърбия и Черна гора.

Също утре евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с върховенството на закона в Полша. Преди дни ЕК изрази мнение, че поредните промени в полската правосъдна система будят дълбока тревога и вече са заплаха не само за отделни магистрати, а за цялата професионална общност.

В сряда ЕП ще разисква застоя в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г. в сянката на оттеглянето на Великобритания. Европейския съвет ще заседава извънредно по същия въпрос на 20 февруари. ЕП настоява за запазване на регионалната и на селскостопанската политика. Според евродепутатите водещи следва да бъдат разходите за опазването на околната среда, за наука, цифровизация, образование и за малките и средните дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във