Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът одобри търговското споразумение на ЕС с Япония

Европейският парламент подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, най-голямото двустранно споразумение някога сключвано от ЕС. Документът бе приет с 474 гласа „за“, 125 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“ и ще доведе до премахване на почти всички мита, което ще има стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията на ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепата за отворената и справедлива търговия, основана на привила и ценности, „във времена на сериозни протекционистки предизвикателства“.

Докато най-чувствителните сектори на ЕС, като производството на ориз, остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно веднага или след преходен период. 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония. Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението).

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове, за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.

Парламентът приветства високото ниво на защита на околната среда и на труда, ангажимента към Парижкото споразумение за борбата с изменението на климата, и насърчава двете страни да се борят с незаконната сеч. Същевременно евродепутатите подчертаха, че Япония трябва да ратифицира всички релевантни трудови кодекси, установени от Международната организация на труда.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във