Банкеръ Weekly

Свят

Европарламентът одобри създаването на Европейска прокуратура

Европейският парламент прие предложението за създаване на Европейска прокуратура. Очаква се новата структура да започне работа след 2020 година. Тя ще може да повдига и поддържа обвинения, за разлика от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Засега само националните власти имат права да поддържат обвинения за злоупотреби със средства от общността. Освен това съществуването на такава институция ще позволи бърз обмен на информация, съгласувани полицейски разследвания, бързо запориране и отнемане на имущество, както и задържане на заподозрени зад граница.

Европейската прокуратура ще разследва престъпления срещу бюджета на ЕС, както и измами с ДДС (ако са със средства на общността в размер на над 10 000 евро, а ако са трансгранични - в размер на над 10 млн. евро). Тя ще може да извършва бързи трансгранични действия, без да е необходимо да прибягва до времеемки процедури за съдебно сътрудничество и ще поддържа обвиненията директно пред националните съдилища. Това би трябвало да доведе до по-успешно наказателно преследване и до по-успешно възстановяване на парите, които са предмет на измамата.

Еврокомисията уточни, че предвижда занапред да предложи новата структура да се занимава и със случаите на международен тероризъм. Следващите стъпки за разширяване на задачите й ще бъдат определени догодина.

Европейската прокуратура ще бъде създадена между 20 държави от Европейския съюз - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Останалите страни от съюза могат да се присъединят по всяко време. Централата й ще е в Люксембург, с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави, които ще продължават да изпълняват функциите си и като национални обвинители.

Докладчикът по темата в Европейския парламента Барбара Матера (от Европейската народна партия) коментира:"Така ще се справим с недостатъците на некоординираните национални разследвания на злоупотребите със средства на ЕС. Надявам се, че в бъдеще правомощията на Европейската прокуратура ще бъдат разширени и до трансгранични престъпления като тероризъм и трафик на хора".

Всяка година Европейският съюз губи около 600 милиона евро заради злоупотреби с европейски фондове. Тези престъпления обаче не се разследват добре заради липсата на хармонизиране на дефинициите за измама и недостатъчното сътрудничество между отделните страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във