Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът одобри планове за запаси от газ преди зимата

Европейският парламент е одобрил планове за попълване на запасите от газ преди зимата. Целта е да бъдат защитени, както гражданите, така и предприятията, в случай че доставките на газ намалеят.

Днес, 23 юни, е била приета законодателна мярка с 490 гласа „за“, 47 гласа „против“ и 55 гласа „въздържал се“. Преди публикуването й в Официалния вестник на Европейския съюз, когато тя ще влезе в сила, се чака официално тя да бъде одобрена от Съвета на Европейския съюз.

С тази мярка ще се гарантира минимум 80% на запасите от газ към 1 ноември 2022 година. Ще се вземат мерки за защита на резервите срещу външна намеса, като газовите хранилища ще бъдат обявени за критична инфраструктура. Това означава, че всички оператори на хранилища ще трябва да преминат през ново задължително сертифициране, за да се избегнат рискове от външна намеса. Операторите, които не успеят да придобият съответния сертификат, ще трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газови хранилища в Европейския съюз.

Целта на закона е стратегическите запаси от газ на ЕС да се попълнят преди зимата, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки на фона на руската война срещу Украйна.

Новият регламент, който вече е договорен с министрите от Европейския съюз, залага държавите членки и операторите да се стремят да достигнат 85 процента.

Амбицията е през следващите години запасите да се увеличат до 90%, за да се предпазят гражданите на ЕС от евентуални нарушения на доставките. В текста се подчертава необходимостта държавите от ЕС да диверсифицират източниците на газ и да засилят мерките за енергийна ефективност.

До август 2022 г. Комисията ще издаде насоки за това как държавите от ЕС могат съвместно да доставят газ. Този начин на доставки може да бъде задействан доброволно от две или повече държави членки - се посочва още в съобщението от пресслужбата на Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във