Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът одобри комисията на Юнкер

S 250 28e9e8ce a7a4 431a 95c0 5003501227a8

Депутатите от Европейския парламент одобриха предложените 27 комисари от новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Общо 423 евродепутати гласуваха "за", 209 "против", а 67 се въздържаха.

Предложените кандидати от Юнкер получиха одобрението на ЕП след няколко седмици тежки изслушвания и обрати в екипа на новия председател. Юнкер трябваше да направи няколко промени в разпределението на портфейлите след отхвърлянето на словенската кандидатка Аленка Братушек.

Новата Комисия сега трябва да получи формалното одобрение на държавните и правителствените ръководители от ЕС, за да започне работа на 1 ноември, за мандат от пет години.

За сравнение, първата Комисия Барозу беше гласувана през ноември 2004 г. с 449 гласа „за“, 149 „против“ и 82 „въздържал се“. Втората Комисия Барозу бе избрана на 9 февруари 2010 г. с 488 гласа „за“, 137 „против“ 72 „въздържал се“.

По време на речта си преди гласуването днес, новият председател обяви допълнителни промени в ресорите на комисарите, за да успокои притесненията на евродепутатите.

Жан-Клод Юнкер няма да прави каквито и да е било промени във фискалните правила на ЕС, стана ясно още от днешното му изявление в Страсбург.


"Правилата няма да се променят", заяви Юнкер, чийто екип от комисари трябва да започне работа от 1 ноември. "Трябва да имаме бюджетна дисциплина, гъвкавост и структурни реформи", допълни той.


Франция и Италия обаче представиха бюджетни планове, които може да срещнат съпротивата на новите комисари. Париж иска да получи допълнително време, за да изпълни целта си и постигне бюджетен дефицит от под 3% от брутния вътрешен продукт. Въпросът ще бъде в центъра на вниманието на срещата на върха тази седмица на лидерите на страните от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във