Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът обсъжда върховенството на закона в Румъния

Европейският парламент ще обсъди днес въпроса с върховенството на правото в Румъния. Това се посочва в дневния ред за последната сесия на ЕП в Страсбург преди изборите за евродепутати през май.

Тази вечер ЕП ще разисква и утре ще гласува законопроект за защита на изобличителите на нередности. Неотдавнашни скандали, като Люкслийкс, Панамските досиета и "Кеймбридж Аналитика", показаха важността на сигналите за разкриване и предотвратяване на нарушения на правото на ЕС, които вредят на интереса и благоденствието на обществото, отбелязват вносителите.

Правото на ЕС ще признава за изобличители хората, които подават знак за нередности в различни области на правото, включително борбата с изпирането на пари и корпоративното данъчно облагане, защитата на данните, на финансовите интереси на Общността, безопасността на стоките и храните, защитата на околната среда и ядрената безопасност. Държавите в ЕС са свободни да разширят обхвата на тези правила, за да включат и други области.

Ако след подаването на сигнал до властите не бъдат предприети подходящи действия, или при непосредствена или явна опасност за обществения интерес, или когато подаденият сигнал няма да даде резултат, например защото властите са в тайно споразумение с извършителя на престъплението, изобличителите ще могат да разгласяват нарушението, включително в медиите. Това ще осигури тяхната защита, когато действат като източници на информация за разследваща журналистика, уточнява ЕК в обосновката към законопроекта. Правилата ще осигурят защита на изобличителите срещу уволнение, понижаване в длъжност и други видове отмъщение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във