Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът ни дава достъп до Шенгенската система в сряда

Европейският парламент ще гласува в сряда предложение България и Румъния да получат т.нар. пасивен достъп до Шенгенската информационна система. Това се посочва в дневния ред на започващата в Страсбург сесия на ЕП.

Този достъп до системата предполага службите на двете държави да могат да четат информация, но не и да въвеждат, променят или трият данни. През 2011 г. ЕП прие законодателна резолюция, в която отчете, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген. По същото време Съветът на ЕС прие заключението, че двете държави са изпълнили всички условия за присъединяване.
 
Европейската комисия призова неколкократно от началото на есенния политически сезон България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген. Окончателното политическо решение трябва да бъде взето единодушно от Съвета на ЕС.
 
Утре евродепутатите ще обсъдят доклад за киберпрестъпността. В документа се посочва, че този вид престъпност нанася все по-значителни социални и икономически щети, като засяга основните права на гражданите, създава заплахи за принципите на правовата държава в киберпространството и застрашава стабилността на демократичните общества. Миналата година посегателствата срещу сървърите на ЕК са нараснали с 20 на сто в сравнение с 2015 г., пише в доклада.

Дружествата не могат да се справят сами и правителствата следва да допринасят за киберсигурността чрез регулиране и предвиждане на начини за насърчаване на по-безопасното поведение на потребителите. Границите между киберпрестъпността, кибершпионажа, кибервойната, киберсаботажа и кибертероризма стават все по-неясни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във