Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът настоява за пълна прозрачност при разпределянето на ваксините за коронавируса

Европейският парламент ще обсъди въпроса за снабдяването на ЕС с ваксини срещу Ковид-19, сочи дневният ред на заседанието на евродепутатите, което започва днес.

Предвижда се утре Европейската комисия да представи подробности по сключваните предварителни споразумения с няколко производители на възможни ваксини. Очаква се евродепутатите да настояват за пълна прозрачност на договореностите, след като досега комисията не представя изчерпателни данни за преговорите. Евродепутатите ще поставят въпроса за отговорността на производителите и нуждата да не се отстъпва от действащите правила. Сключените досега от ЕК споразумения прехвърлят отговорността изцяло върху държавите от ЕС и освобождават от тази тежест производителите при настъпилите вреди за ваксинираните.

Също утре ЕП ще обсъди резолюция, свързана с въздействието на противоепидемичните мерки върху демокрацията, основните права и принципите на правовата държава. Предвижда се документът да бъде приет в петък и да съдържа оценката, че мерките откриват възможност за злоупотреба с власт.

Тази вечер евродепутатите ще се произнесат по резултата от президентските избори в САЩ. В деня на обявяването на първите неофициални резултати ЕС поздрави Джо Байдън и Камала Харис с избирането им за президент и вицепрезидент.

Също тази вечер ЕП ще обсъди борбата с безнаказаността за престъпления, извършени срещу журналисти. Евродепутатите настояват за международни и независими разследвания при посегателства срещу журналисти и изобличители. Според тях е необходимо наблюдение срещу концентрацията на собственост върху медии.

Днес евродепутатите ще дадат оценка на борбата с тероризма и на правото на свобода на изразяване и на образование. ЕП подготвя резолюция по тези въпроси, отбелязва пресслужбата на институцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във