Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът настоява за по-добра защита за журналистите

ЕС трябва по-добре да защити журналистите, а Словакия трябва да осигури задълбочено, независимо и международно разследване на убийството на Ян Куциак. Това е основното послание на резолюция, одобрена от Европейския парламент в четвъртък с 573 гласа "за", 27 "против" и 47 "въздържали се". Парламентът категорично осъжда убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова.

Членовете на ЕП призоваха словашките власти да осигурят всички необходими ресурси, за да гарантират пълно, задълбочено и независимо разследване на двойното убийство. Те препоръчват то да бъде ръководено съвместно с Европол. Също така те настояват да защитят разследващите журналисти от всякакви форми на заплахи за обида и клевета и от атаки, целящи тяхното заглушаване.

Парламентът изказва тревога относно потенциалното проникване на организираната престъпност в словашката икономика и политика на всички нива, като се позовават на "политизирания избор на най-добрите прокурори в Словакия и редица твърдения за корупция срещу висши служители, които не доведоха до разследване".

Депутатите осъждат обидните коментари на някои европейски политици към журналисти и настояват всички държави от ЕС да защитават личната безопасност и средствата за препитание на разследващи журналисти.

Списък с искания на Европарламента:  • по-добра защита на журналистите, които редовно са обект на съдебни дела, целящи да цензурират работата им

  • постоянна схема на ЕС за подкрепа на независима разследваща журналистика

  • проект на директива на ЕС за защита на подателите на сигнали

  • Комисия да се заеме с предизвикателствата пред свободата на медиите и плурализма в ЕС

  • по-добро наблюдение на концентрацията на собственост върху медиите


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във