Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът намали със 70 млн. евро помощта за Турция

Eвропейският парламент реши във вторник да отмени 70 млн. eвро от предприсъединителните средства, предназначени за Турция, тъй като условията за подобряване на върховенството на закона не бяха изпълнени. Докладът на Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) беше приет с 544 гласа „за“, 28 гласа „против" и 74 „въздържали се".

През ноември миналата година ЕП реши да постави в резерв 70 млн. евро от предприсъединителните средства за Турция (70 млн. евро бюджетни кредити за поети задължения и 35 млн. евро бюджетни кредити за плащания), при условие че "Турция постигне измерими и достатъчни подобрения в областта на правовата държава, демокрацията, правата на човека и свободата на печата, съгласно годишния доклад на Комисията. "

Комисията, обаче, в годишния си доклад за Турция, публикуван на 17 април 2018 г., отбеляза, че „Турция значително се отдалечава от Европейския съюз, по-конкретно в областите на правовата държава и основните права и чрез отслабване на ефективния контрол и баланс в политическата система.“ Поради тези причини поставените от бюджетния орган условия не са били изпълнени, подчертават членовете на Европейския парламент. 

Съответно те подкрепят проекта за коригиращ бюджет 5/2018, в който Комисията предлага прехвърлянето на 70 млн. евро, предназначени за Турция, за укрепване на Европейския инструмент за съседство. Това ще се постигне чрез бюджетни кредити, които да обхванат действия, свързани с миграционния маршрут през Централно Средиземно море и да изпълнят част от ангажимента на ЕС за Сирия, както и да увеличат хуманитарната помощ с 35 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във