Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът наложи запор на заплатата на Марин Льо Пен заради злоупотреби

Европейският парламент ще започне да удържа по 7000 евро месечно от възнаграждението на кандидатката за президент на Франция от крайната десница Марин льо Пен, съобщи Ройтерс.

Това се случва, след като тя отказа да върне близо 300 000 евро средства от ЕС, които е похарчила неправомерно.

ЕП заключи, че в периода 2011-2012 г., в качеството си на лидер на френския Национален фронт, Льо Пен е плащала заплатите на свои съпартийци с европейски пари, които по правилата на ЕС са предназначени само за асистенти на евродепутати.

Льо Пен, която участва във все по-оспорваната надпревара за президентските избори във Франция напролет, каза, че няма да се поддаде на натиска и няма да върне пари.

В изявление, изпратено в писмен вид на Ройтерс, тя заклейми искането като "едностранно решение, взето от политически опоненти, без доказателство и без да чакат решение от съда по процедурата, която аз инициирах". Властите в ЕС дадоха срок на Льо Пен да върне парите до днес в полунощ.

Ако френската евродепутатка не направи това, заплатата й ще бъде орязана наполовина до около 3000 евро от февруари и тя ще загуби други придобивки. Общо около 7000 евро ще бъдат удържани всеки месец от парите, които Марин льо Пен получава по европейска линия, каза официален източник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във