Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът иска да насърчи демокрацията в Русия

В приета днес резолюция Европейският парламент призова за нова стратегия на ЕС за насърчаване на демокрацията в Русия, съобщи пресслужбата на ЕП.
Основните положения в текста са:

- ЕС трябва да прави разграничение между руското правителство и руския народ;
- Засилване на работата със страните партньори и гражданското общество за укрепване на продемократичните тенденции в Русия;
- Налагане на санкции, когато е необходимо, противодействие на потока от мръсни пари и подкрепа за активистите за правата на човека.

Парламентът заявява, че ЕС трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия.

Оценявайки състоянието на отношенията между ЕС и Русия, Европейският парламент ясно заявява, че прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин. Според Парламента, последният е "закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси".

Същевременно евродепутатите подчертават, че Русия може да има демократично бъдеще и че Съветът трябва да приеме стратегия на ЕС за бъдеща демократична Русия, която да включва стимули и условия за засилване на вътрешните демократични тенденции.

Парламентът заявява, че ЕС трябва да създаде алианс със САЩ и други партньори със сходно мислене, за да противодейства на усилията на Русия и Китай, които имат за цел да отслабят демокрацията в света и да дестабилизират европейския политически ред. Той трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активистите в областта на правата на човека.

Във връзка с руската агресия и влияние върху източните съседи на ЕС, ЕС трябва да продължи да подкрепя така наречените страни от "Източното партньорство", като Украйна или Грузия, и да насърчава европейските реформи и основните свободи в региона. Тези усилия трябва да служат и за насърчаване на руската подкрепа за демократичните реформи.

В текста се посочва още, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, нефт и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейският зелен пакт и увеличаването на новите ресурси ще изиграят решаваща геополитическа роля за постигането на тази цел.

Членовете на ЕП искат ЕС да изгради капацитета си за разкриване и спиране на потоците от мръсни пари от Русия, както и за разкриване на ресурсите и финансовите активи, които свързани с режима автократи и олигарси крият в държавите членки на ЕС.

Текстът беше одобрен с 494 гласа "за", 103 гласа "против" и 72 гласа "въздържал се".

Facebook logo
Бъдете с нас и във