Банкеръ Daily

Свят

Европарламентът гласува утре правилата за превозвачите

Европейският парламент предвижда да гласува утре промените в правилата за международните превози. Дали точката ще остане в дневния ред, ще бъде решено при откриването на двудневната сесия на евродепутатите в Брюксел днес следобед.

Снощи парламентарната комисия по транспорта одобри за гласуване в пленарната зала повечето от 1600-те внесени добавки към първоначалните три законопроекта. Ако тази седмица текстовете бъдат подкрепени от евродепутатите на първо четене, ще бъде очертано становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и председателството на Съвета на ЕС. Ако преговорите завършат успешно до средата на април, второто четене в ЕП може да бъде насрочено за последната сесия в Страсбург преди изборите за евродепутати през май.

Дневният ред на сесията днес и утре предвижда също ЕП да се произнесе тази вечер по предложението на ЕК за спиране на еврофондовете за държави, които възпрепятстват съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията. Ако ЕК установи "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" и заплаха за способността за управление на еврофондовете, тя ще може да предложи спиране на плащанията от бюджета на ЕС.

Също днес ЕП ще обсъди прилагането на европейското законодателство спрямо газопроводите от страни извън ЕС. Предвижда се тези газопроводи да бъдат достъпни за повече от един доставчик и да се управляват с европейско равнище на прозрачност. Според действащите правила газопроводите и снабдяването с газ трябва да бъдат собственост на различни дружества. Предлага се правилата да се прилагат и за газопроводи, които идват от страни извън ЕС, включително "Северен поток", а изключения да бъдат присъждани от ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във