Банкеръ Daily

Свят

Европа трябва да спре да разчита на военната мощ на САЩ

Според Хайко Маас неуспехът в Афганистан  не трябва да води до ситуация, в която "напълно да се отречем от отговорността в света по отношение на външната политика и политиката на сигурност".

Германският външен министър Хайко Маас  призова за дебат за бъдещите мисии на Бундесвера зад граница заради случилото се в Афганистан. Маас призова европейският стълб на НАТО да бъде укрепен и да стане по-независим от Вашингтон.

"Нашата работа е да постигнем мир и да се борим за спазването на правата на човека.  Това също е част от износа на нашата форма на управление.  Всички тези задачи определено се провалиха в Афганистан“, коментира министърът в интервю за "Шпигел". 

Според него неуспехът в Афганистан  не трябва да води до ситуация, в която "напълно да се отречем от отговорността в света по отношение на външната политика и политиката на сигурност". Важното е да не се допуска случилото се в Афганистан да се повтори отново. 

"Реалността е такава - американците взимат решения и ние ги следваме, защото изобщо не сме в състояние да изпълняваме трудни международни мисии без САЩ. Трябва да обсъждаме политически нещата много повече, преди да решим да изпратим нашите войници някъде. В противен случай съществува риск само да следваме решенията на Вашингтон, без значение кой е президентът там“, подчерта Хайко Маас.

В началото на седмицата германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече  хаотичните сцени на летището на Кабул, след като талибаните установиха контрол над Афганистан, "срам за Запада". 

Германия ще спре помощта си за Афганистан в областта на развитието, след като талибаните взеха властта в тази страна.  Тази помощ възлизаше на 430 милиона евро годишно, а тази година бяха заделени 250 милиона евро. 

Междувременно ислямистките бунтовници постепенно утвърждават своята власт в Афганистан. Всички държавни служители са помолени да се върнат на работа, а потенциалните грабители са предупредени, че ги чакат тежки наказания, ако бъдат заловени. В някои части на столицата  са отворени пекарни и аптеки и по улиците има повече движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във