Банкеръ Daily

Свят

Европа ще е обединена само със Западните Балкани, смята Меркел

Европа ще бъде истински обединена само когато всички страни от Западните Балкани станат членки на Европейския съюз, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Вечерне новости".

Меркел каза това в Унгария на отбелязването на символичното падане на желязната завеса. С изявлението си, както коментира европейското издание на портала "Политико", Меркел потвърди подкрепата на Берлин за разширяване на ЕС, което е непопулярна идея сред някои членки на съюза.

Косово е поканено в Хелзинки на среща на външните министри от ЕС за Западните Балкани, пише в. "Политика". На въпрос на Танюг защо Косово, което не е кандидат за членство в ЕС, нито пък е признато от всички членки на ЕС, е поканено и значи ли това промяна в досегашната практика на срещи на министрите от ЕС с колегите им от страните кандидатки, Брюксел отговори, че има "необходимост и полза" в срещите да участват всички страни от Западните Балкани. От Брюксел подчертаха, че срещата е неформална и на нея ще се обсъждат общи аспекти на регионалното сътрудничество.

Западът иска ново правителство в Косово без избори и без досегашния премиер и лидер на Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, твърди в. "Блиц", позовавайки се на дипломатически източник. Според източника на вестника Западът смята, че изборите допълнително ще дестабилизират Косово и ще отложат преговорите с Белград. Той отбелязва, че докато не бъде формирано ново правителство в Косово, диалогът за нормализиране на отношенията със Сърбия не може да продължи. Дипломатът припомня, че косовският президент Хашим Тачи през последните седмици търси кандидат за нов премиер, но са му отказали и външният министър Беджет Пацоли, и председателят на парламента Кадри Весели.

Опозиционният Съюз за Сърбия вече няма да участва в кръглите маси с представители на властите, защото се е оказало, че подобен формат на срещи не дава никакви резултати, пише в. "Данас". Съюзът за Сърбия подчерта, че на досегашните кръгли маси е проявил отговорност към гражданите, като е настоявал за изпълнение на исканията от протестите "1 от 5 милиона", но представителите на властта не са показали ни най-малка готовност да изпълнят дори едно от тях. Съюзът предупреди, че за по-нататъшното задълбочаване на политическата криза ще носят отговорност само президентът Александър Вучич и неговият режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във