Банкеръ Daily

Свят

Европа се ориентира към професионалното образование

След успеха на миналогодишната инициатива Европейската комисия организира втора Европейска седмица на професионалните умения от 20 до 24 ноември. 

Целта е да се вдъхновят хората да открият, да използват и да развият своите таланти и способности чрез професионалното образование и обучение (ПОО). Насърчаването на хората да изберат ПОО като предпочитан вариант при избора си на кариера е едно от десетте ключови действия, предложени от Комисията в новата европейска програма за умения, която се изпълнява от юни 2016 г.

През Европейската седмица на професионалните умения Комисията ще представи висококачествени инициативи, целящи хората да придобият уменията, които са им необходими на бързо променящия се пазар на труда. Ще се проведат над 1 000 прояви в цяла Европа – във всички 28 държави от ЕС, а също и в Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и страните – кандидатки за членство в ЕС. С тях ще се покаже ключовата роля на ПОО за насърчаването на уменията, заетостта, иновациите и конкурентоспособността, както и за личностната реализация. Европейският стълб на социалните права, прогласен само преди няколко дни от Европейския парламент, Съвета и Комисията на социалната среща на върха в Гьотеборг, признава значението на придобиването на подходящите умения, като определя образованието, обучението и ученето през целия живот като първия от двадесетте си принципа.

Сред организираните мероприятия са конференцията „Да популяризираме заедно Програмата за професионални умения“, европейска среща на върха на представителите на бизнеса и на образователния сектор и 4-тата среща на Европейската мрежа на обучаващите се чрез работа, в която участват обучаващи се чрез работа и представители на младежта от цяла Европа и която допринася за обсъжданията на политиката на европейско равнище. На заключителната проява на 24 ноември ще бъдат връчени наградите за ПОО за 2017 г. за високи постижения и качество в различни категории. Тук може да се провери какви прояви са организирани в отделните държави.

Комисията прикани всички заинтересовани страни да вземат участие във втората Европейска седмица на професионалните умения: учащи от всички възрасти, родители, предприятия, бизнес организации, социални партньори, структури, предоставящи образование и обучение, организации за обучение на възрастни, изследователи, кариерни консултанти, публични органи и обществото като цяло. Комисията насърчи заинтересованите страни в цяла Европа да организират през този период различни прояви и дейности, например дни на отворените врати, популяризиране на успешни програми за ПОО и други дейности за повишаване на осведомеността. По-долу са посочени някои от предвидените за тази година прояви:

- Белгийската организация Master Talent Foundation организира стажове за кулинарни таланти в Белгия и в чужбина, провеждани с майстор-готвачи, производители на шоколад, пекари, сладкари и месари, които работят в сегмента на изтънчената кулинария в Белгия и по света. Проектът е създаден от Jan Buytaert, майстор-готвач в Njam TV и председател на журито на Flanders Kitchen Rebels, и от Krispijn Yperman, член на Flanders Food Faculty и експерт по обучение чрез работа. На 20 ноември 2017 г. те ще представят проекта и ще поканят партньори и стажанти да говорят за своя опит.

- Изложението Orientamenti в Генуа, Италия, е голямо събитие, посветено на професионалното ориентиране, образование и обучение и на въпросите, свързани с пазара на труда, като на него се разискват и бъдещите тенденции. На изложението, проведено от 14 до 16 ноември, присъстваха 60 000 участници, сред които създатели на политики на национално, регионално и местно равнище, експерти, доставчици на ПОО, предприятия и синдикални организации, преподаватели и ученически сдружения, както и представители на гражданското общество.

- От 23 до 24 ноември 2017 г. Центърът за техническо професионално обучение в Будапеща ще е домакин на финалния кръг на 5-ото национално състезание по професионално обучение. Състезанието е организирано въз основа на базата знания IT Essentials (основни ИТ познания) и дава възможност на учениците в ИТ специалности от 9-и до 14-и клас да открият своя потенциал, като се съревновават и обсъждат впечатленията си със своите учители. Миналогодишното издание наброяваше 400 участници.

- Строителното училище в Талин е център за професионално обучение в областта на строителството, дърводелството и електротехниката и тази година отбелязва 70-ата си годишнина. Освен че ще организират дни на отворените врати с различни работни ателиета, през ноември и декември 2017 г. учениците ще изработят 100 детски стола като дарение за SOS детско селище.

- Панаир на стажовете в Лудвигсхафен на Рейн, Германия: На 11 ноември около 30 ученици в дуално обучение (обучение чрез работа) ще представят опита си от стажове в чужбина пред по-малки ученици, които могат да участват в стажовете през следващата година, както и пред преподаватели и пред обучаващи от местни/регионални дружества. Учениците ще подготвят изложбени щандове с плакати и презентации. Освен това те ще споделят лично с посетителите на панаира своите впечатления на английски език. Всички тези дейности имат за цел да се привлече интересът на учениците към ПОО и към образователната мобилност.

Работодателите отварят вратите си в цяла Европа, за да покажат възможностите и ползите, които предлага обучението на работното място. Например Nestlé организира такива прояви в 16 държави – членки на ЕС. В Словакия заводът на Nestlé в Приевидза провежда ден на отворените врати за ученици на възраст 14 – 15 години, които скоро ще трябва да вземат решение за бъдещото си образование и обучение. Ще бъдат организирани и дейности по кариерно консултиране за младите хора, за да им се представят програмите за ПОО и да бъдат обсъдени очакванията, които съвременните работодатели имат от завършващите училище. Обучаващите се в Nestlé също ще вземат участие и ще споделят реалния си опит с посетителите/младежите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във