Банкеръ Daily

Свят

Европа рязко е увеличила доставките на нефт от Русия

Доставките на суров петрол от Русия са нараснали през миналата седмица до 3.41 млн. барела на ден в периода до 19 август, възстановявайки по този начин почти целия предишен спад. За това пише Bloomberg. По-предишната седмица вносът е бил от 3.24 млн. барела на ден.

"Вносът по море за европейските потребители е нараснал до най-високото си ниво от април, като някои нефтопреработващи рафинерии продължават да използват такава суровина даже и след нахлуването на Русия в Украйна", се отбелязва в статия на агенцията. 

По данни на Bloomberg, целият този ръст идва от Европа, при това доставките за клиенти в Средиземноморието, Северна Европа и Черноморския регион са се увеличили. Износът в страните от Средиземноморието е нараснал със 140 000 барела на ден, което е най-големият скок. Забраната на Европейския съюз за внос по море на руски нефт трябва да влезе в сила от декември. 

Припомняме, че Евросъюзът не въведе пълно нефтено ембарго срещу Русия, като направи изключение за транзита по тръбопровода "Дружба". Загубите на Русия може да достигнат до 22 млрд. долара на година, изчисляват от Bloomberg. Но поскъпването на нефта сорт Urals и повишеното търсене от страна на Китай и Индия и други азиатски страни ще позволяват на Русия до декември 2022 година да излезе на нула, уверени са руските икономисти. Европе ще трпябва да търси нови доставчици и заради това нефтът може да поскъпне и до 150 долара за барел.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във