Банкеръ Daily

Свят

Европа приветства договора между България и Македония

Европейският съюз приветства подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Това изтъкнаха в съвместно изявление върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан.

Двамата високопоставени представители на ЕС подчертаха, че договорът показва решителността на двете страни да преодолеят противоречията си и представлява "вдъхновение за целия регион".

"Той е положителна стъпка напред в добросъседските отношения и засилва европейската перспектива на Бившата югославска република Македония в интерес на нейните граждани", се казва още в изявлението на Хан и Могерини.

Германия също приветства Договора за добросъседство. "Двете държави изпратиха важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на БЮРМ“, отбеляза германският министър на външните работи Зигмар Габриел. България и Македония подписаха "исторически договор", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във