Банкеръ Daily

Свят

Европа пита Русия за допълнителни доставки на въглища

Европейските производители на електроенергия питат  Русия за повече доставки на въглища, за да се справят с енергийната криза в условията на рекордно високи цени на природния газ, но може да се сблъскат със затруднения. Това пише агенция Bloomberg като се позовава на мнението на свои източници.

Според тях, сложността произтича от това, че в навечерието на зимата европейските газохранилища са запълнени частично, а възобновяемите източници на енергия не са в състояние да удовлетворят търсенето. С приближаването на отоплителния сезон се засилва и  потребността от енергоносители, доставени от Русия.

"Ако всички европейски комунални служби преминат на въглища, това ще доведе до огромен скок в търсенето на въглища, което Русия самостоятелно няма да може да обезпечи в такъв кратък срок“,  подчертава главният аналитик на Wood Mackenzie Ltd. в Хюстън Наташа Тюрина. „Затова ще са нужни доставки и от други страни, например, от САЩ, но ситуацията там е аналогична със ситуацията в другите страни".

Зависимостта на страните от Европа от изкопаемото гориво за поддържане на работата на своите икономики също значително усложнява преговорите по критически важните климатични въпроси, доколкото до срещата COP26 в Глазгоу остават само няколко седмици.

Заради високите цени на природния газ и затворените АЕЦ, в Германия за производство на електроенергия се обръщат към въглищата. Но не към черни въглища, които също са с висока цена, а към лигнитните въглища, които пък бълват много вредни емисии. И така се поставят клопки пред зелената политика, която ЕС се опитва да наложи. Често обаче с не много добре обмислени мерки и срокове.

Законовите промени в най-голямата европейска компания предвиждат до 2038 година Германия да се откаже от използването на кафяви и каменни въглища за добив на електроенергия. 

От Bloomberg  съобщават, че представители на Уралската добивно-металургична компания и Сибирската въглищно-енергийна компания са отказали коментар по темата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във