Банкеръ Daily

Свят

Европа осъди атенатата в Манчестър

Днес е тъжен ден за Европа, коментира по повод атентата в Манчестър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Жертвите изглежда са много млади хора. Очевидно това е атака срещу европейската младеж и нейната любов към живота. Вярвам, че младите европейци ще продължат да ценят начинат си на живот, свободата и радостта да бъдат заедно, посочва Могерини. По думите й страхът няма да надделее.

Най-добрият отговор на терористичните атентати е младежите в Европа да пордължат заедно да се радват на живота. Също така обаче е време и за действия. Говорих с британскя външен министър Борис Джонсън. Ще подсилим обмена на информация в борбата с тероризма, заява върховният представител на ЕС.

Белгийският премиер Шарл Мишел и външният министър Дидие Рейндерс също изразиха солидарност с Обединеното кралство. Властите в Белгия ще проведат заседание по сигурността заради атентата в Манчерстър. Само след 2 дни се очаква пристигането на делегациите на 28-те лидери от НАТО.

Кметът на Лондон Садик Хан обеща засилени мерки за сигурност в британската столица след вчерашната трагедия. "Поддържам постоянна връзка със столичната полиция, която преразглежда мерките за сигурност в Лондон. Лондончани ще видят повече полицаи по улиците ни днес", написа Хан в "Туитър".

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че изпитва скръб и ужас след атентата и че Германия стои рамо до рамо с британците.

"Най-малодушната форма на тероризъм нанесе пореден удар, атакувайки - както и в Париж преди година - концертна проява", каза френският премиер Едуар Филип.

Еманюел Макрон е мобилизирал всички възможни средства да помогне на Великобритания в борбата с тероризма, съобщи Елисейският дворец след 10-минутен телефонен разговор между френския президент и британската лидерка Тереза Мей. Осветлението на Айфеловата кула ще бъде изгасено днес в полунощ в знак на скръб за жертвите от атентата в Манчестър.

Дълбоки съболезнования изрази и руският президент Владимир Путин в телеграма до британския премиер Тереза Мей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във