Банкеръ Weekly

Свят

Европа омеква за Брексит

Мишел Барние

След като се очерта реален риск Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение с него, европейски политически представители показаха, че такъв развой не е желателен за страните от континента.

Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние потвърди желанието на съюза да сключи с Великобритания след Брексит партньорско споразумение, като обяви, че то ще има безпрецедентен обхват. "Готови сме да предложим партньорство, каквото досега никога не е имало с трета страна", заяви Барние на среща в Берлин с германския министър на външните работи Хайко Маас.

Това партньорство ще включва "амбициозно споразумение за свободна търговия" и ще предвижда сътрудничество в областта на авиацията, сигурността и външната политика. Същевременно Барние предупреди, че при всяко положение договорът трябва да зачита четирите стълба на европейския единен пазар - свободното придвижване на хора, стоки, услуги и капитали. "Единен пазар означава единен пазар - не може да има единен пазар по поръчка", предупреди европейският главен преговарящ. "85% от работата" с британците вече е свършена, отбеляза той.

Германският външен министър подчерта, че евентуалното споразумение между Брюксел и Лондон при всички положения трябва да гарантира, че няма да има "твърда" граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

И ЕС, и Великобритания не желаят да не бъде възстановен граничният контрол на острова поради опасения от политически напрежения, но всяка от двете страни до момента е отхвърляла предложенията на другата по въпроса.

Междувременно "Таймс" съобщи, че френският президент Еманюел Макрон планира да призове лидерите на страните членки на ЕС по време на предстоящата неофициална среща на върха в Залцбург на 20 септември да положат всички усилия, за да гарантират, че Обединеното кралство няма да излезе от ЕС без споразумение. Според цитиран от вестника дипломатически източник, Макрон "вижда сценария, при който няма споразумение, като нещо, което би разрушило връзките и отровило отношенията в момент, когато Европа трябва да бъде обединена и извън рамките на Европейския съюз".

Последните стъпки на Макрон идват, след като в началото на седмицата в реч пред събраните в Париж френски посланици по света той отхвърли всякакви компромиси с Великобритания, които биха рискували раздробяване на Европейския съюз. Медиите на Острова определиха думите му като тежък удар срещу плана за Брексит на британския премиер Тереза Мей, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция Чекърс край Лондон.

Самата Мей реагира, като заяви, че и да не бъде сключена сделка с ЕС преди очаквания на 29 март 2019-а Брексит, това "няма да е краят на света". Британският премиер подчерта, че сключването на лоша сделка с ЕС ще бъде по-лошо от липсата на такава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във