Банкеръ Daily

Маргаритис Схинас:

Европа няма да се остави да бъде сплашвана по миграционната тема

Маргаритис Схинас

Европа няма да се остави да бъде сплашвана от никого по миграционната тема. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по повод притока на мигранти от Мароко към испанския анклав Сеута, предаде Франс прес.

Визирайки ясно Мароко, Схинас заяви в интервю за испанското държавно радио, че Европа няма да бъде жертва на подобни тактики. "Сеута е Европа. Тази граница е една европейска граница и това, което става там, не е проблем на Мадрид, това е проблем на всички нас, на европейците", каза Схинас на испански език.

"Никой не може да сплашва или да шантажира ЕС", допълни той и припомни, че през последните 15 месеца е имало няколко опита да се използва миграционния въпрос с цел постигане на определени цели. "Това не можем да го толерираме", допълни Схинас, споменавайки в тази връзка по-специално Турция.

Според последните данни на испанското правителство близо 8000 мигранти са влезли незаконно в Сеута от понеделник насам. Около 4000 бяха върнати в Мароко.

Днес мигранти продължават да пристигат в анклава. Няколко десетки военни от силите за борба с размириците са разположени на плажовете на Сеута, а кораб на гражданската гвардия патрулира, за да разубеди мигрантите, които биха се опитали да дойдат по море.

Вчера вечерта Мадрид обяви изпращане на подкрепление от 50 полицаи в допълнение на вече пратените 200 в Сеута. Още 150 са в готовност също да се намесят.

Вчера испанският премиер Педро Санчес, който посети Сеута, обеща възстановяване на реда там и определи този невиждан миграционен приток като сериозна криза за Испания, а също и за Европа.
Същевременно днес стана ясно, че Мароко е извикало посланичката си в Испания Карима Бениайш за консултации, предаде ДПА. Повече подробности не се посочват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във