Банкеръ Weekly

Маневри

Европа и Мексико се прегърнаха

Енрике Пеня Нието бе звездата в Хановер.

Докато лидерите на Франция и Германия се подготвяха за пътуването си до Вашингтон, Европейският съюз демонстративно показа, че има и друг път за развиване на търговски отношения, различен от протекционизма на Доналд Тръмп. Това стана чрез сключването на споразумение с Мексико - страна, пряко засегната от търговската политика на американския президент. Усилията на Тръмп за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като НАФТА, тласнаха латиноамериканската държава към сближаване с Брюксел с цел намаляване на зависимостта от все по-враждебния й северен съсед.

Германският канцлер Ангела Меркел и мексиканският президент Енрике Пеня Нието дори инструктирали преговарящите екипи да подпишат договора преди официалното откриване на Хановерския панаир на 22 април, на който двамата присъствали, съобщи "Политико", позовавайки се на дипломатически източници. Тази година Мексико бе чуждестранният партньор на провеждащото се ежегодно събитие.

Споразумението представлява значително надграждане на договора между ЕС и Мексико от 2000 г., който включва основни стоки и промишлени изделия. Сега ще бъдат обхванати и финансите, електронната търговия и земеделието. По думите на Пеня Нието новият документ ще затвърди страната му като "приоритетен партньор на един от най-важните икономически блокове в света". Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пък изтъкна, че подобни сделки са възможни само когато "и двамата партньори споделят искрена вяра в предимствата на откритостта и на свободната и равностойна търговия", атакувайки директно Тръмп.

Споразумението ще осигури почти изцяло освободена от мита търговия с всички стоки, включително и земеделско производство, и ще улесни процедурите на таксуване във фармацевтичния и транспортния сектори. Но макар че то е важен политически знак, истината е, че желанието на Тръмп за предоговаряне на НАФТА има много по-голямо значение за Мексико. Около 80 на сто от мексиканския износ е насочен към Съединените щати, като за 2017-а това са стоки и услуги, възлизащи на 340 млрд. долара, докато износът за Европа е десет пъти по-малък - 28 млрд. евро. Освен това подписаното споразумение е "принципно", което означава, че детайлите тепърва ще се уточняват през следващите месеци.

Най-големи затруднения пред сключването на сделката предизвика въпросът  какъв дял от частите и суровините за производството на европейски автомобили в Мексико трябва да е местно производство. ЕС искаше минимум 55 на сто от материалите да идват от Европа или да са местни, но мексиканците призоваваха за по-голяма гъвкавост по отношение на американските компоненти. Това си имаше обяснение - в същото време вървяха преговорите за НАФТА, в които Съединените щати настояваха за по-голям процент автомобилни части, произведени на тяхна територия.

Трудности имаше и при защитените наименования за хранителни продукти, отново заради американския натиск Мексико да не приема системата, която например би забранила произведените в Калифорния пенливи вина да се продават на юг от границата под името "шампанско", както е досега. Тук обаче Европа отбеляза победа, като гарантира защитата на 340 свои храни и напитки.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във