Банкеръ Daily

Свят

Европа е в ужас от нов приток на бежанци

Проблемът е, че възникват и нови маршрути на миграция в Европа.

Страните от Европейския съюз са ужасени от възможността да се повтори кризата от 2015 г. и нова бежанска вълна да залее континента. 

"Европа трябва да се научи как да се справя с притока на хора, тъй като той надали ще секне", казва швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер. Най-новият наплив е на север - към Литва от Беларус.

В същото време еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че хората имат права и достойнство и трябва да бъдат уважавани, дори когато биват отпращани. Тъкмо това повелява духът на Женевската конвенция за бежанците. Тази конвенция определя кой точно е бежанец - например в случаите, когато човекът бяга от война или когато го преследват заради политическите му убеждения или заради неговата религия, пише Дойче Веле.

Основният маршрут на мигрантите към Европа е  през Средиземно море. Европейската статистика отчита, че  броят на мигрантите през юни е нараснал двойно в сравнение със същия месец миналата година. През първите шест месеца на годината само на Канарските острови са акостирали близо 7000 души - 90 процента повече в сравнение със същия период на 2020-а година.

Проблемът е, че възникват и нови маршрути на миграцията. Беларуският президент Александър Лукашенко, за да отмъсти на ЕС заради наложените санкции,  целенасочено вкарва бежанци в страната си със самолет и после ги насочва към границата с Литва и съответно с ЕС.

Преди седмица Брюксел изпрати 10 милиона евро и допълнителен персонал на Литва за справяне с наплива от бежанци. Това обаче не решава проблема. 

"Въпросът за евентуално въвеждане на извънредно положение в районите на Литва, граничещи с Беларус поради миграционната криза, ще бъде решен в близко бъдеще", заяви президентът на балтийската република Гитанас Науседа след среща с лидери на парламентарни партии на 29 юли, посветена на борбата с нелегалната миграция, цитиран от ТАСС.

Извънредното положение предоставя по -широки правомощия на армията и силите за сигурност и в същото време налага ограничения върху обществения живот.

Министерството на вътрешните работи на Литва във вторник предложи да се въведе извънредно положение в районите, граничещи с Беларус, във връзка с масовия приток на нелегални мигранти от азиатски и африкански страни, влизащи в републиката от територията на съседната държава. Както отбеляза вътрешният министър Агне Билотайте, положението излиза от контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във