Банкеръ Daily

Свят

Европа е близо до количествата газ нужни за зимата

Служебното правителство с лекота отказа шест от общо 7 договорени танкера с втечнен природен газ

Танкерите с втечнен природен газ помогнаха на Европа да се подготви за зимата.

Европа е близо да постигане на целите си за складиране на достатъчно природен газ преди началото на зимата. Страните в ЕС изпреварват с повече от месец първоначалния график за съхранение, докато в същото време се борят да намерят алтернативи за руските доставки. Данните за запасите показват, че Европейският съюз е попълнил зимните си резерви до 79,94% към неделя, според Gas Infrastructure Europe. Това е малко по-малко от зададената цел от 80% до 1 ноември.

ЕС затегна собствените се правила за съхранение на газ през юни. Оттогава режимът на президента Владимир Путин спря значителна част от доставките на газ по тръбопроводите към Стария континент, разпалвайки тежка енергийна криза като очевидно отмъщение срещу западните санкции. Началото бе дадено с враждебното спиране на газа за България, а днес Франция стана поредната страна, на която "Газпром" реши да отреже доставките. Руският държавен енергиен гигант намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" до едва 20% през юли и заяви, че възнамерява да го затвори напълно за три дни, считано от сряда.

Франция обаче е запълнила над 90% от своите газови резерви, според данни на GIE. На Германия пък не достигат под 2 процента от поставената цел от 85%, която се стреми да постигне до октомври. Източноевропейските страни - България, Унгария и Латвия са трите членки на ЕС, които са най-отдалечени от целта на търговския блок за 80% съхранение, според GIE. България например трудно ще достигне 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен до края на септември. Въпреки това служебното правителство с лекота отказа шест от общо 7 договорени танкера с втечнен природен газ (LNG) предложени от американската Cheniere. Те се равняваха на 1 млрд. куб. метра, или около 30% от българското потребление на годишна база.

Цените на природния газ се понижават, тъй като ЕС се доближава до целта си за съхранение, а холандските фючърси на TTF паднаха с около 20% през последните два дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във