Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

Европа да се готви за най-лошия сценарий

Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, имайки предвид възможността за пълното спиране на доставките на руски газ.

Тя направи това изявление ден преди насрочената за 26 юли извънредна среща на енергийните министри на Европейския съюз. Нейният коментар идва на фона на критикувания план за намаляване потреблението на газ с най-малко 15% за периода от 1-ви август 2022 г. до 31 март 2023 година. Той е предложен от Европейската комисия. Критично срещу плана се изказаха редица страни членки, сред които Испания, Португалия и Гърция. В същото време Урсула фон дер Лайен е уверена, че предложенията в Плана ще получат одобрение.

Преди дни Фон дер Лайен коментира, че руският президент Владимир Путин няма да успее с изнудването на енергийните компании и подчерта, че никой в Европа няма да студува тази зима - твърде смело изказване, предвид факта, че седмица по-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви, че икономиите на газ в блока досега са били за едва 5 процента.

В същото време Урсула фон дер Лайен смята, че за да може Европейският съюз да бъде подготвен за най-лошия сценарий, той трябва да спести 15% от потреблението си на газ до март 2023 година.

"Този процент представлява общо 45 милиарда кубически метра газ" - посочи Урсула фон дер Лайен и уточни, че целта е най-късно до 2027 г. Европейският съюз да е независим от вноса на руски газ. Тя призова европейските страни, които не са зависими от руския газ, да проявят солидарност с другите членки на ЕС, които са принудени да запълват газовите си хранилища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във