Банкеръ Daily

Свят

Евроомбудсманът настоява за по-строги етични правила за еврокомисарите

Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли препоръча днес Европейската комисия и нейният етичен комитет да преразгледат случая с бившия председател на ЕК Жозе Барозу, който стана лобист на банката Голдмън Сакс.

В препоръка, разпространена днес, О'Райли изразява виждането, че е необходимо на Барозу да бъде забранено да лобира за още няколко години. По оценката на омбудсмана, бившият председател на ЕК е лобирал за посочената банка на среща с настоящия зам.-председател на ЕК Юрки Катайнен. Отговорностите на Катайнен са работните места, икономическият растеж, инвестициите и конкурентоспособността.

О'Райли отбелязва, че разговорът между двамата в края на миналата година е бил представен като среща между зам.-председател на ЕК и представител на банката. По-късно Катайнен и Барозу са пояснили, че срещата им била "лична". Преди месец ЕК уточни, че двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и отбраната, без свидетели и без протокол.

Според омбудсмана е необходимо етичният комитет на ЕК да преразгледа оценката си за новото работно място на Барозу. Неотдавна комитетът обяви след проверка, че Барозу е спазил изискванията и е поел поста след изтичането на т.нар. срок на охлаждане, в който възможностите на бившите комисари за започване на работа в частния сектор са силно ограничени. В този период бившите комисари получават около половината от заплатата, която са взимали от ЕК, без да е необходимо да вършат нещо.

В препоръката на омбудсмана се отбелязва, че Барозу е дал обещание да не лобира пред ЕК. Омбудсманът заключава, че това обещание очевидно не е било спазено при срещата с Катайнен.

Омбудсманът коментира, че тези събития увреждат сериозно образа на институциите на ЕС. Бившите еврокомисари, като обществени служители, трябва да действат така, че да не уронват общественото доверие в ЕС, се посочва в препоръката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във