Банкеръ Daily

Свят

Евролидерите "почти единодушно" искат нов референдум за Брексит

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви днес, че сред европейските лидери има "почти единодушна" подкрепа за провеждането на втори референдум за Брексит във Великобритания, предаде Франс прес.

"По-голямата част от нас ще се радваме на възможността британският народ да обмисли нещата, да прецени договореното и възможностите, а след това да вземе окончателно решение", каза Мускат пред Би Би Си.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г., две години и девет месеца след референдума за Брексит, на който 52 процента от гласоподавателите подкрепиха излизането от блока.

Шест месеца преди Брексит преговорите между Лондон и Брюксел са в задънена улица.

На срещата на европейските лидери тази седмица в Залцбург Брексит е ключова тема.

"Надяваме се най-накрая да постигнем споразумение, но като цяло съм доста недоволен, че Великобритания си тръгва. Може би по-добре би било да бъде проведен още един референдум, на който хората биха гласували по друг начин", заяви също пред Би Би Си чешкият премиер Андрей Бабиш.

Британският премиер Тереза Мей изключи вчера за пореден път възможността за провеждането на нов референдум, за който настояват част от британското гражданско общество и някои представители на опозицията, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във