Банкеръ Daily

Свят

Евролидерите обсъждат днес борбата с епидемията

Лидерите на държавите от Европейския съюз ще обсъждат тази вечер в неформална видеоконферентна среща общите мерки за справяне с пандемията от COVID-19. Най-важните теми са свързани с хармонизиране на дължината на карантината в европейските страни, тестовете, приложения за проследяване на контакти и ваксините.

Премиерът Бойко Борисов също ще участва във виртуалната среща.

Европейската комисия съобщи вчера, че отпуска допълнително 100 милиона евро за осигуряването на бързи тестове за антигени. Така ще се увеличи капацитетът на тестване във всички държави-членки.

Очаква се европейските лидери да обсъдят и взаимното признаване на тестовете в рамките на целия Европейски съюз, както и развитието на мобилни приложения за проследяване и предупреждение. Брюксел очаква от държавите да разработят и критерии за ваксиниране, които ще се прилагат, след като бъде създадена ваксина срещу COVID-19.

Вчера председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен настоя страните членки да изготвят национални планове за ваксиниране. Тя съобщи, че големите доставки на ваксини се очакват през април, и подчерта, че няма да има компромис с тяхната безопасност. Фон дер Лайен каза още, че Европа е в сърцето на втората вълна от пандемията с коронавируса, и предупреди, че регистрираните заразени през миналата седмица 1.1 млн. души ще нарастват още през следващите 14-20 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във