Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията засега не се интересува от произхода на пандемията

Ще дойде време за поуки и оценки на допуснатите грешки, но сега работим за овладяване на епидемията от Ковид-19. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали институцията следи и как би коментирала съобщенията за произход на заразата от лаборатория в китайския град Ухан.

Говорителят отрече ЕК да е запозната със съдържанието на цитираните от медиите в САЩ грами, според които в посочената лаборатория е било допуснато прехвърлянето на вируса SARS-CoV-2 от прилеп на човек. Няма съобщения защитата на грамите да е бил свалена, а това е поверителна вътрешна кореспонденция, обясни той. Не коментираме подобни публикации, каза говорителят по повод съобщенията за предупреждения към Държавния департамент на САЩ за недостатъчната сигурност във въпросната лаборатория още преди две години.

Когато извличаме поуките, ще потърсим какво да подобрим занапред в системите, в подготовката и по въпроса за сътрудничеството, добави говорителят на ЕК. По неговите думи стремежът ще бъде поуките да послужат да се избегне повторение на подобна криза.

Китайското външно министерство заяви днес, че според Световната здравна организация (СЗО) няма доказателства, че коронавирусът, заразил над два милиона души по света, е създаден в лаборатория, предаде Ройтерс.

Говорителят на министерството Чжао Лицзян каза това пред репортери в Пекин в отговор на въпрос, свързан с обвиненията, че вирусът произхожда от лаборатория в централния китайски град Ухан, където първо възникна епидемията в края на 2019 г. По думите му представители на СЗО на няколко пъти са казвали, че "няма доказателство новият коронавирус да е създаден в лаборатория".

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговото правителство се опитва да установи дали коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Ухан. Държавният секретар Майк Помпео каза, че Пекин трябва да обясни какво знае.

Facebook logo
Бъдете с нас и във