Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията заплаши Беларус със строги санкции

Тиери Бретон

Отклоняването на пътническия самолет на ирландската авиокомпания Райънеър от страна на Беларус на 23 май е държавно пиратство, заяви еврокомисарят Тиери Бретон, съобщава АФП.

"Това е неприемлив инцидент. Извършено беше не само отклоняване на европейски самолет с европейски пътници, но и бяха нарушени европейските ценности, а ние няма да толерираме това", коментира еврокомисарят по вътрешния пазар и добави, че това е посегателство срещу Европа и "ние няма да оставим това безнаказано".

 Той увери, че ЕС работи по подготовката на допълнителни икономически санкции срещу Беларус. При посещение в Естония днес беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска обсъди с президентката Керсти Калюлайд евентуалното налагане от ЕС на санкции срещу Беларус.

Междувременно се съобщава за още арести на журналисти в Беларус. Властите задържаха - Алексей Шота, който е главен редактор на информационния портал "Гродна Лайф".

Журналистът е арестуван близо до дома му. В началото на година срещу Алексей Шота беше образувано съдебно дело за разпространение на екстремистки материали в сайта, който ръководи. Става въпрос за публикация, свързана с опозиционния канал "Некста", в който се отразяваха активно протестите срещу президента Лукашенко.

По-рано бе съобщено, че Рycия щe oтпycнe ĸpeдит oт 500 млн. дoлapa нa Бeлapyc и иcĸa дa yвeличи бpoя нa пoлeтитe мeждy двeтe cтpaни. Pycĸият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин ce cpeщнa c бeлapycĸия cи ĸoлeгa Aлeĸcaндъp Лyĸaшeнĸo в Coчи в cъбoтa. Cpeщaтa ce cъcтoя нa яxтa в Чepнo мope, a двaмaтa дъpжaвни pъĸoвoдитeли paзгoвapяxa нaд пeт чaca.

Двyднeвнaтa cpeщa бeшe пpoвeдeнa, в мoмeнт ĸoгaтo CAЩ и EC нaлoжиxa caнĸции нa Mинcĸ зapaди пpинyдитeлнoтo ĸaцaнe нa пoлeт нa Rауаnаіr в бeлapycĸaтa cтoлицa.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във