Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията задейства лишаването на Полша от право на глас

Франс Тимерманс

Европейската комисия предложи днес на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

Комисията пояснява, че е в състояние да оттегли предложението си. ЕК днес е решила на последното си за годината заседание да предаде Полша на Съда на ЕС заради нарушения за общностното право.

Сеймът (Долната камара на парламента във Варшава) одобри преди дни спорни промени в Изборния кодекс и в законодателството за съдебната власт, предизвикали много граждански протести. 

Промените засилват правомощията на изпълнителната власт. Правителството и съпътстващото го парламентарно мнозинство са излъчени от дясноконсервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във