Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията влезе в годината на големите амбиции

"През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика за климата в света, европейска гранична и брегова охрана, трансформирайки Европол в европейско ФБР, генерален план за борба с рака и създадени милиони работни места.", обеща новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Дали обаче амбициозната й програма ще успее не зависи само от екипа й, а и от волята на националните правителства, които пренесоха разногласията си по ключови за блока теми и в новата година. Комисарите на Фон дер Лайен започнаха работа с един месец закъснение (на 1 декември), защото евродепутатите отхвърлиха първоначалните кандидати от Франция, Унгария и Румъния. По-рано Европейският съвет на министрите пък не успя да постигне споразумение за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония. Решението блокираха Франция, Холандия и Дания, като опасенията им са, че реформите в двете балкански държави закъсняват. Забавянето на разширяването на съюза е още една пречка пред плановете на Еврокомисията да обединява и да разширява пазара си. Така че Фон дер Лайен ще трябва да намери решение по най-наболелите теми, точно когато Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля в днешния опасен свят. Предизвикателство, подкопано от френско-германското съперничество и предстоящото излизане на Великобритания от общността.

Световни сили поемат по нов път. Появяват се и се консолидират нови съюзи. Това налага на Стария континент усещането за несигурност и безпокойство. През тази година на комисията ще се наложи да намери компромис между страните членки по двата й ключови приоритета - климата и дигиталния преход. Фон дер Лайен си постави по-амбициозни цели за вредните емисии - намаляването им от 50 до 55% преди 2030 г. и се ангажира да предложи „зелен курс за Европа“ и в европейското законодателство в областта на климата в рамките на първите 100 дни от управлението й на Европейската комисия. Тя представи също така планове за частичната конверсия на фондовете на ЕИБ в „климатична банка“ и осигуряване до края на десетилетието на един трилион евро устойчиви европейски инвестиции.

Разбира се, за да се случат промените, европейската икономката трябва да работи за хората – качествени работни места, равни възможности, справедливи условия на труд и приобщаване. Само че за осигуряването на устойчив растеж са необходими солидни публични финанси. А страните от съюза са на различен етап на пазарно развитие и по-бедните трудно правят компромиси в социалната политика. Намаляването на разликите в стандарта все още е непостижимо. Но в тази връзка фон дер Лайен все пак обеща въвеждането на единна европейска минимална заплата - идея, лансирана от социалистите по време на кампанията за евроизборите. Освен това по думите ѝ интернет гигантите и мултинационалните компании, които работят в Европа, трябва да плащат данъците си на този континент. Колкото до цифровия данък, тя смята, че технологичните гиганти са добре дошли на пазара стига да споделят тежестта във финансирането на социалното осигуряване, образованието и значими услуги.

Екипът на Фон дер Лайен ще работи тази година и за нов пакт нормативи за миграцията и рестарт на Дъблинското споразумение.

Европа определено има какво да предложи и как да е конкурентна. Тя произвежда 1/3 от сателитите в космоса. Нейни компании заемат водеща позиция и притежават 40% от патентите за възобновяеми технологии в света. От тук нататък задачата на водещите евроинституции е в рамките на тандемния климатичен и дигитален преход да се засили потенциала за новаторство. Което може да стане единствено чрез инвестиции и екипна работа между държавите.

Фон дер Лайен обяви, че още през първата половина на мандата им всички еврокомисари трябва да посетят всяка държава членка. Да опознаят не само столиците, а да посетят и регионите.

Кой управлява Комисията?

Председателят - Урсула фон дер Лайен, която е от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, за по-малко от десет години се превърна в една от ключовите фигури на политическата сцена на Федералната република. През 2013-а тя стана първата жена министър на отбраната в историята на Германия. Фон дер Лайен впечатлява и с факта, че като майка на седем деца успешно съчетава кариерата с личния си живот. Тя е изключително амбициозна и, според наблюдатели, няма да е голяма изненада, ако някой ден наследи Мeркел на канцлерския пост. 

През последните 52 години не се е случвало германец да оглави Европейската комисия, а сега освен, че начело ще е жена, тя ще е и от консервативното семейство на ЕНП. Кандидатурата на фон дер Лайен за тази позиция не беше добре приета от всички германски политици. Тя е "нашият най-слаб министър. Изглежда това е достатъчно да стане шеф на комисията", написа в Туитър видният социалдемократ Мартин Шулц.

Колегиумът се състои от осем заместник-председатели, в това число върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Заместник-председателите отговарят за водещите приоритети и ръководят работата по най-важните въпроси, като например Европейския зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата ера, съхраняването на европейския начин на живот и др.

Трима от изпълнителните заместник-председатели имат двойна функция. Те отговарят и за една от трите основни теми в дневния ред на новия председател и членовете на комисията.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генералната дирекция „Действия по климата“.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) наблюдава цялата програма за подготвеността за цифровата ера и е комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) координира работата в областта на икономиката и е комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

Останалите петима заместник-председатели са:

Жозеп Борел (Испания, бивш министър на външните работи), ангажиран с каузата „По-силна Европа на световната сцена“;

Вера Йоурова, (Чехия, член и на Комисията „Юнкер“) - „Ценности и прозрачност“;

Маргаритис Схинас (Гърция, бивш член на Европейския парламент, дългогодишен служител на Европейската комисия) - „Съхраняване на европейския начин на живот“;

Марош Шефчович (Словакия, заместник-председател на Комисията „Юнкер“) - „Междуинституционални отношения и перспективи“;

Дубравка Шуица (Хърватия, член на Европейския парламент) - „Демокрация и демография“.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във