Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията сключи трета договореност за доставка на възможна ваксина срещу Ковид-19

Европейската комисия съобщи, че е постигнала трета предварителна договореност за доставка на възможна ваксина срещу Ковид-19. Споразумението е сключено с шведско-британския производител АстраЗенека (AstraZeneca) и предвижда доставката на 400 милиона дози.

ЕК вчера съобщи, че е постигнала сходна договореност с фармацевтичния производител от САЩ "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) също за доставка на до 400 милиона дози ваксина. Преди две седмици комисията сключи подобно предварително споразумение с френския производител Санофи (Sanofi) за доставка на 300 милиона дози ваксина. Комисията уточнява, че договорките ще влязат в сила, ако разработваните от двете дружества ваксини се окажат успешни и безопасни.

През юли ЕК сключи договор за 63 милиона евро с производителя от САЩ на лекарството ремдесивир "Гилиъд" (Gilead Sciences), за което има данни, че ускорява лечението на новото заболяване. Доставката на договорените дози е в ход и ще осигури лечението на 30 000 болни. Лекарството се предоставя засега за приложение при най-тежките случаи. Предвижда се комисията да свика обществена поръчка за доставка от октомври на допълнителни количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във